Vanliga Frågor » Är tandblekning hos tandläkaren bättre än att bleka själv hemma?

Är tandblekning hos tandläkaren bättre än att bleka själv hemma?

Tandblekning hos tandläkaren

Tandblekningen du utför själv i hemmet fungerar ungefär på samma sätt som den tandblekning du genomgår hos tandläkaren. Den största skillnaden är att tandblekning hos tandläkaren ofta utförs med en högre koncentrerad gel. Hos vissa tandläkare används även laser eller någon annan ljuskälla för att blekningen av dina tänder ska gå snabbare.

Oavsett om du bleker dina tänder hos tandläkaren eller i hemmet kommer det slutliga resultatet att vara det samma. Det finns en rad olika metoder du kan använda dig av i hemmet, beroende på vilket behov du har.

Tandblekningskit innehållande skena och tandblekningsmedel är den vanligaste metoden för att bleka alla tänder hemma. Men även white strips är ett populärt val. Det är tejpremsor som du klistrar på tänderna och som under 30-40min bleker dina tänder.

När du vill bleka enstaka tänder använder du enklast en tandblekningspenna. Det går snabbt, allt du behöver göra är att klicka fram lite blekmedel, som du sedan stryker på den tand du vill bleka. Resultatet ser du redan efter någon minut.

Dessa två sätt att bleka dina tänder på är bra komplement till tandblekning med munskena. Det händer nämligen ibland att enstaka fläckar finns kvar på tänderna efter att du avslutat behandlingen med tandskenan och tandblekningsgelén. Du kan även använda white strips eller en tandblekningspenna för att hålla dina tänder vita efter att du blekt dem med hjälp av tandskena och tandblekningsgel.

Nya regler från 2012 förändrar marknaden

Sedan den siste Oktober 2012 så har nya regler trätt i kraft gällande tandblekningsprodukter. Produkter som säljs till privatpersoner får endast innehålla maximalt 0,1% väteperoxid medan tandläkare får köpa in och använda blekgel upp till 6%.

Väteperoxid kan ge skador på tandkött och tänder om det inte används enligt instruktionerna och på tänder som är friska. Av den anledningen får endast tandläkare nu göra den bedömningen och inte konsumenten själv. Konsumenten genomgår första behandligen hos tandläkaren och sedan fortsätter i hemmet.

Om EU gjort rätt i att reglera detta är en omdiskuterad fråga. Sveriges Tandhygienistförening, STHF håller t.ex. inte med om att endast tandläkare ska kunna sälja detta till konsumenter. Problematiken är förmodligen förstorad då endast ett felaktigt användande och dålig munhälsa har gett oönskade effekter.

Idag finns det dock tandblekningsprodukter som inte innehåller väteperoxider att använda hemma. Du hittar dem genom att klicka i "Endast Peroxidfria" i vårt verktyg för att jämföra priser.

Vill du läsa mer om EU-direktivet så ta en titt i vår bloggpost om det.

Gilla oss på Facebook