Idag den 31 Oktober 2012 träder de nya reglerna för tandblekning in. Det var för ungefär ett år sedan som det kom ett EU-direktiv gällande tandblekning och vad produkterna får innehålla. I korthet gäller det en begränsning av väteperoxider i den tandblekning som du använder hemma.
Väteperoxider är och var vanligt förekommande i tandblekningsprodukter men har en frätande egenskap som ger biverkningar i form av ilningar i tänderna och irriterat tandkött. Det har också framkommit att mindre skador på emaljen uppstår vilket också gör den mjukare. En mjukare emalj kan sedan i sin tur leda till ökad risk för kariesangrepp.
Begränsningen gäller dock bara tandblekningsmedel som du har för avseende att använda hemma. Sådana produkter får inte innehålla mer än 0,1 % väteperoxid. Tandblekningsmedel som ligger över det får endast säljas till tandläkare och inget tandblekningsmedel får innehålla mer än 6% Väteperoxid.
Med andra ord innebär detta att tandläkare får fortsätta att använda det sämre tandblekningsmedlet om de applicerar det först och kan styra så du som kund inte använder det på ett felaktigt sätt. Efter första behandlingen kan du själv fortsätta behandla dig hemma.
Målet med denna reglering är att göra tandblekningsprodukter säkrare. Om du har friska tänder och friskt tandkött så kan du använda ett starkare blekmedel med mycket väteperoxid i, men enligt EU krävs det en tandläkare för att avgöra detta och där av begränsningen.
I Sverige är det Läkemedelsverket som ansvarar för tillsynen av produkterna enligt direktiv 76/768/EEG för kosmetiska produkter (vilket tandblekning räknas som).
Eftersom mindre än 0,1% väteperoxid kommer har liten inverkan på tänderna och lämpar sig bäst i exempelvis tandkrämer så har andra lösningar letat sig fram. Vissa tandblekningsprodukter som du som konsument kan köpa och använda hemma är därför nu helt fria från väteperoxid och andra peroxider.
För att vara på säkra sidan så kan du kryssa i ”Endast Peroxidfria” i vår prisjämförelse för att hitta produkter som helt följer de nya direktiven. En funktion som ligger väl i tiden.
Källa & Mer information:
– Läkemedelsverket
– Socialstyrelsen
– EU-direktivet (PDF)
Går det att lita på tandläkare?
Tandblekning hos tandläkare har tidigare inneburit en starkare dos av tandblekningsmedel (högre andel väteperoxid) och med hjälp av laser/ljus så påskyndas blekningsprocessen ytterligare. Men denna metod är inte utan orosmoment.
En starkare dos innebär större angrepp på din emalj och tandkött. Även om det är en tandläkare som utför det så kan man ändå ställa sig frågande till varför man vill göra det om det finns peroxidfria alternativ. Ljuset och lampan gör dessutom att det blir torrare vilket förstärker biverkningarna från tandblekningsmedlet.
En tandläkare i Sverige ska givetvis gå att lita på, men det är en fri marknad och även tandläkare ska försörja sig. Det gör att de inte är opartiska i frågan och yrkesproffs har gjort större missbedömningar tidigare.
Det ska dock poängteras att normal användning av tandblekningsmedel innehållande väteperoxid kommer förmodligen vara helt ofarligt om du har friskt tandkött och tänder. Det är därför ingen stor epidemi heller har uppstått även om miljoner blekt tänder världen över.
Problemet uppstår när en privatperson kan beställa hem hur mycket tandblekningsmedel som helst och sedan använda det oftare och längre än vad anvisningarna säger. Om vi då ligger till vetskapen att det är frätande och av just den anledningen vissa får irriterat tandkött så gör förmodligen EU rätt i att reglera det så endast tandläkare får använda tandblekningsprodukter över 0,1% väteperoxid.