EU tillåter inte tandblekning för barn

Tandblekning för barnFör snart två år sedan stiftades ett nytt EU-direktiv som skulle reglera tandblekningsprodukter inom EU. EU-länderna fick ett år på sig att införa de nya reglerna och i Sverige trädde det igenom från och med de 31 oktober 2012. Vi har tidigare skrivit om EU-direktivet här på bloggen.

Bestämmelserna innebär kortfattat att endast tandläkare får bleka tänderna med blekmedel som innehåller väteperoxid upp till 6 %. Produkter som säljs till privatpersoner får inte innehålla mer än 0,1 % väteperoxid.

Blekmedlet som tandläkarna får lov att använda, får dock inte användas på barn (personer under 18 år). Detta har ställt till en del problem som bl.a. TT genom SVT rapporterat om här.

Att barn inte får använda tandblekning är ett stort problem för de få barn som verkligen är i behov av en blekning. Som du säkert vet så missfärgar t.ex. kaffe, rödvin och tobak tänderna. Men även läkemedel kan missfärga tänderna och det finns fall där en eller flera tänder på barn har en så pass stor nyansskillnad att en blekning verkligen är befogat.

En missfärgad tand kan uppfattas som väldigt annorlunda och kan snabbt användas av andra barn för att såra och reta.

Men är inte tändernas hälsa viktigare i slutändan?

Direktivet från EU togs fram då tandblekning användes flitigt i EU-länder som har en sämre munhälsa än vi i Sverige. Om man har kariesangrepp, infektioner eller andra problem med munhälsan så kan väteperoxid medföra komplikationer.

I Sverige har inte tandblekning medfört något större problem då vi har en väldigt bra munhälsa överlag. Detta trots att det funnits tandblekningsmedel som är starkare än det tandläkarna får själva använda idag.

Att ett barn som hela livet haft gratis tandvård inte skulle kunna genomgå en tandblekning utan att skada sina tänder permanent är nästan löjligt. Det skulle krävas speciella komplikationer som att de t.ex. fick bleka tänderna själva utan uppsikt.

Barnets psykiska hälsa är viktigare och det är ingen tvekan om att bli retad och utpekad som annorlunda genom skolåren kan ha en stor förändring på en individs personlighet. Något som sitter kvar även efter att skolåren är över.

Enligt TT säger Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund att det inte är omöjligt att beslutet kommer att trotsas och att barnen ändå kommer få bleka sina tänder.

Vi på Tandblekningar.net hoppas verkligen att Sveriges Tandläkarförbund står på sig och ordagrant ”skiter i EU-direktivet” vid dessa fall.

Vad kan du som förälder göra?

Om du vill att ditt barn ska få en eller flera tänder blekta men om inte tandläkaren vill genomföra blekning på grund av reglerna så finns det några valmöjligheter.

Om ni planerar en utlandsresa så kan ni väga in barnets problem och välja att resa till ett land där det är lagligt. Det finns också länder som Norge som inte är med i EU. I ett sådant land finns det kanske möjligheter.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att använda tandblekningsprodukter för hemmaanvändning.  Tandblekning med tandskena kan dock vara jobbigt för ett barn och det är inte säkert att tandskenorna passar. Det beror på barnets ålder om dessa kit ska fungera.

Whitening Strips eller tandblekningspenna skulle dock kunna fungera. Du kan jämföra tandblekningsprodukter här. Ansvaret ligger dock på dig som förälder i slutändan, så gör det du tror är bäst för ert barn.

Detta inlägg postades i Nyheter den av . Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>