Vad som kan gå fel vid tandblekning

Vad kan gå fel vid tandblekningOm du funderar på att bleka dina tänder för första gången så undrar du säkert också vad det är som kan gå fel. Det är en helt naturlig frågeställning när man ska prova någon nytt och speciellt om det innebär att något på kroppen förändras (i detta fallet tänderna).

Om du har en bra munhälsa så finns det inte så mycket som kan gå fel. Med bra munhälsa menar vi:

  • Du har nyligen (under det senaste året) varit hos tandläkaren och denne har inte anmärkt på något annorlunda.
  • Ditt tandkött känns bra och starkt, och har ingen inflammation.
  • Du har inga hål (kariesangrepp) som ännu inte blivit lagade.

När EU tog sitt beslut om att styra hur tandblekningsprodukter fick säljas och vad de fick innehålla så tog de hänsyn till hela Europa, och inte bara Sverige. I Sverige har vi en väldigt bra munhälsa och tänder i jämförelse med vissa andra EU-länder.

Om du kombinerar dålig munhälsa (inflammation i tandkött och kariesangrepp) med att du använder tandblekningsprodukten och blekmedlet på ett felaktigt vis så förändras scenariot och risken för att något går fel är mycket större. Det finns exempelvis dokumenterade fall där personer med dålig munhälsa sovit med tandblekningsmedlet i munnen, trots att anvisningarna säger att det bara ska vara där i 40 minuter.

För en människa med friska tänder så är den största risken att du får irriterat tandkött efter behandlingen, alltså de vanliga biverkningarna. Idag så innehåller heller inte tandblekningsprodukterna speciellt mycket väteperoxid så det är tveksamt om du ens upplever det. Risken att någonting går fel är väldigt liten om du tar din munhälsa på allvar och detta gällde även innan EU-direktivet kom.

I vår prisjämförelse kan du klicka i ”Endast Peroxidfria” för att ta bort alla produkter som innehåller någon form av peroxider. Detta kan vara bra för dig som vill vara helt på säkra sidan.

Vi skulle även rekommendera att du läser vad forskningen kommit fram till om tandblekning och väteperoxider. En bra och intressant läsning för alla som tänkt bleka sina tänder, oavsett om det är hos tandläkaren eller hemma. Du hittar vår sammanställning om forskningsrapporter här.

Detta inlägg postades i Allmänt den av . 1 Kommentar

One thought on “Vad som kan gå fel vid tandblekning

  1. Wendy Dinardo

    Jag brukar rekommendera till folk att använda Stella White tandbleknings strips då deras är helt utan väteperoxid och ger därför inga ilningar och är skonsammare mot emaljen. :)

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>