Tandblekning hemma har blivit lättare

Tandblekning hemma med DentaWorksAtt bleka tänderna själv där hemma är något som varit populärt i en tioårs tid nu. Mycket har dock förändrats sedan de första tandblekningsprodukterna för hemmabruk nådde marknaden.

EU har gått in och reglerat tandblekningsmarknaden dels för de produkter som ska användas hemma, men även de tandblekningsprodukter som kliniker och tandläkare använder sig av. Detta har gjort att tandblekningsprodukterna inom EU förändrats och nya har tillkommit.

Läs mer

Tobak – En vanlig orsak till gula tänder

tobak-missfärgar-tändernaInnan tandblekning slog igenom stort så kunde man nästan se på personer vilka vanor de hade. Det finns flera faktorer som påverkar tändernas lyster negativ och gör dem gula. Personer som t.ex. inte borstade tänderna bra och som utsatte tänderna för preparat som missfärgar fick jätte gula tänder.

Tobak är en av de absolut vanligaste orsakerna till att folk får gula tänder idag. Tyvärr är det också så att de som använder tobak regelbundet är de som också har absolut gulast tänder överlag. Men om det finns andra faktorer som också påverkar tänderna, hur kommer det sig att rökning och snusning gör tänderna så gula?

Läs mer

Vad som kan gå fel vid tandblekning

Vad kan gå fel vid tandblekningOm du funderar på att bleka dina tänder för första gången så undrar du säkert också vad det är som kan gå fel. Det är en helt naturlig frågeställning när man ska prova någon nytt och speciellt om det innebär att något på kroppen förändras (i detta fallet tänderna).

Om du har en bra munhälsa så finns det inte så mycket som kan gå fel. Med bra munhälsa menar vi:

  • Du har nyligen (under det senaste året) varit hos tandläkaren och denne har inte anmärkt på något annorlunda.
  • Ditt tandkött känns bra och starkt, och har ingen inflammation.
  • Du har inga hål (kariesangrepp) som ännu inte blivit lagade.

Läs mer

EU tillåter inte tandblekning för barn

Tandblekning för barnFör snart två år sedan stiftades ett nytt EU-direktiv som skulle reglera tandblekningsprodukter inom EU. EU-länderna fick ett år på sig att införa de nya reglerna och i Sverige trädde det igenom från och med de 31 oktober 2012. Vi har tidigare skrivit om EU-direktivet här på bloggen.

Bestämmelserna innebär kortfattat att endast tandläkare får bleka tänderna med blekmedel som innehåller väteperoxid upp till 6 %. Produkter som säljs till privatpersoner får inte innehålla mer än 0,1 % väteperoxid.

Läs mer

Förbättra ditt självförtroende genom ditt utseende

Oavsett ålder kan det vara skönt att komma tillbaka till skolan eller arbetet med en extra knyck självförtroende i ryggen. Det finns flera sätt att göra detta på och det skiljer sig mellan åldrarna. Men grundtanken är att förbättra saker med sig själv som man vet kan uppmärksammas av andra vilket ger ett resultat av bättre självförtroende.

Det är dock viktigt att skilja på självkänslan och självförtroende. Om du har dålig självkänsla så överskattar eller underskatt du din egen förmåga och dessa tips är alltså inte till att förbättra den. Det är viktigt att du vet vem du är och vad du går för, och då kommer det även kännas bättre när du förbättrar punkter med dig själv.

Läs mer

Estetisk Tandvård blir allt vanligare

vackert leendeDet är numera ganska vanligt med olika typer av estetisk tandvård. Estetisk tandvård kan yttra sig i flera olika typer och former. En väldigt vanlig typ av estetisk tandvård är tandreglering. Denna används för att rätta till bettfel genom att till exempel sätta in en tandställning i patientens mun.

En annan väldigt vanlig typ av estetisk tandvård är tandblekning. Denna har blivit väldigt vanlig under senare år då den har blivit både lättare och billigare att använda eftersom du kan göra den hemma med hjälp av en plastskena. Det finns också tandblekningsmetoder som tejp och penna vilka används för att bleka enstaka tänder.

För att dölja fula, söndriga eller sneda tänder används väldigt ofta porslinskronor. Dessa sätts som ett skal utanpå dina egna tänder. Har du tvingats till att dra ut en tand kan du behöva en bro för att fylla tomrummet mellan tänderna. Implantat används för att skapa en konstgjord tandrot som därefter används som stöd för artificiella tänder, ifall du har förlorat enstaka eller flera tänder.

Väldigt många svenskar har redan blekt tänderna och det har gått så långt att de som tidigare hade normalt vita tänder inte längre framstår i mängden. Det är inte ovanligt att i jämförelse med någon som blekt tänderna kan normalt sett vita tänder se gula ut.

Föreställ dig ett foto där dina två kompisar blekt tänderna men inte du är det lätt att dina tänder framstår som gula och kanske t.o.m. orena. Det är inte konstigt att bleka tänderna idag är nästan lika vanligt som att sminka sig när bilder sprids på Facebook och Instagram som en löpeld.

Glöm inte att bleka tänderna inför bröllopet

bröllop vita tänder med tandblekningDet är nu mitten på juli och sommaren är som varmast och skönast. Det är är också under denna tid som det är högsäsong för bröllop. Vi vill med detta inlägg påminna om tandblekning som en alla viktiga kosmetiska detaljer för bruden.

En vackert vitklädd brud med matchande tänder är väldigt vackert. Tyvärr missfärgas våra tänder av den mat och dryck som vi stoppar i munnen vilket gör att många har en helt annan nyans än vitt på sina tänder.

Läs mer

Nya regler i EU gällande tandblekning

Idag den 31 Oktober 2012 träder de nya reglerna för tandblekning in. Det var för ungefär ett år sedan som det kom ett EU-direktiv gällande tandblekning och vad produkterna får innehålla. I korthet gäller det en begränsning av väteperoxider i den tandblekning som du använder hemma.

Väteperoxider är och var vanligt förekommande i tandblekningsprodukter men har en frätande egenskap som ger biverkningar i form av ilningar i tänderna och irriterat tandkött. Det har också framkommit att mindre skador på emaljen uppstår vilket också gör den mjukare. En mjukare emalj kan sedan i sin tur leda till ökad risk för kariesangrepp.

Läs mer

Tandblekningspenna – En bra metod?

tandblekningspennaHar du några gula tänder som du känner att du skulle vilja bleka så kan en tandblekningspenna vara något för dig. En tandblekningspenna är nämligen ypperlig om du endast vill bleka några få tänder då du applicerar blekningsmedlet på de tänder som du vill ha vitare. Tandblekningspennan har en pensel nedtill där blekningsmedlet kommer ut igenom, efter att du har skruvat en gång på pennans topp. Denna dos applicerar du på en tand och upprepar därefter samma procedur för nästa tand som du vill ha blekt.

Det är inte att rekommendera att använda tandblekningspennan som en blekningsprocess för hela munnen då detta blir en tidskrävande process, dessutom är det svårt att komma åt med pennan bak i munnen.

Förutom att bleka några få tänder kan pennan också användas som ett komplement till en bettskena, om du normalt använder en sådan för att bleka dina tänder. Ibland kan en bettskena bleka lite ojämnt och då kan det vara bra att använda tandblekningspennan som ett komplement.

– Läs mer om tandblekningspennor

Vita tänder hemma är enkelt med White Strips

crest white stripsDet är numera ganska enkelt att få vita tänder hemma genom att använda en tandblekningsprodukt som White strips, eller tandbleknings strips som produkten också kallas. Produkten lanserades 2001 och ska ha kommit att bli den mest säljande tandblekningen i USA. I Sverige heter produkten Crest White och du hittar återförsäljare här.

White strips är en tejp som är enkel att använda då du endast behöver fästa den på de tänder som du vill ska bli vitare, därefter låter du produkten verka i trettio minuter.

Läs mer