Vanliga Frågor » Finns det några kända biverkningar av tandblekning?

Finns det några kända biverkningar av tandblekning?

Tandblekning biverkningar

Tandblekning är en säker process och det finns enbart ett par kända biverkningar. Dessa biverkningar är dock lindriga såväl som tillfälliga. De flesta som använder sig av tandblekning upplever inga biverkningar alls.

En del personer som använder sig av tandblekning upplever en ökad känslighet för kallt respektive varmt i sina tänder och tandkött. Denna typ av känslighet är dock endast tillfällig och går för det mesta över inom 24 timmar.

Det finns nämligen särskilda ämnen som bevisat orsakar ilningar. För att du ska undvika ilningar kan du skölja din mun med fluor såväl före som efter det att du behandlar med tandblekningsgel. Omkring 2 av 10 användare drabbas av lätta ilningar när de använder tandblekning.

Ämnet väteperoxid är vanligt förkommande i tandblekningsprodukter men sedan nya EU-direktiv trätt i kraft under 2012 så får i princip bara tandblekningsmedel som säljs av tandläkare innehålla detta. Väteperoxid är ett frätande ämne som använts i många kosmetiska produkter för att bleka tänder som hår. Det är just Väteperoxid och liknande peroxider som orskaer irritationen på tand och tandkött.

I vår prisjämförelse kan du klicka i att endast se produkter som är Peroxidfria för att vara säker på att du får en tandblekningsprodukt som inte skadar. Det ska dock poängteras att om du har friska tänder och följer anvisningarna så är skador minimala och av just den anledningen får tandläkare forsätta med detta.

Biverkningarna från tandblekning uppstår alltså av det frätande ämnet väteperoxid som gör emaljen känsligare och irriterar tandköttet. Om du redan har ett känsligt tandkött kan effekterna av detta bli värre.

Du kan läsa mer om de nya EU-reglerna i vår bloggpost här.

Gilla oss på Facebook